Meny
Forside
Menighetsråd
Ansatte
Andre aktiviteter
Konfirmasjon
Dåp
Vigsel
Gravferd
Bygg i Vadsø Sokn
Soknets kirkegårder
Søk Gravlagte
Varanger Prosti
  Utskriftsvennlig side

Varanger prosti er Norges østligste. Prostiet består av fem prestegjeld: Berlevåg, Båtsfjord, Vardø, Vadsø og Sør-Varanger. Naturen i prostiet er sterkt variert fra Pasviks stille dype furuskoger til Berlevåg og Vardø som nærmest ligger ute i Barentshavets stormer.

Prostiet er i høy grad preget av møtet mellom folk av forskjellige nasjonaliteter og med forskjellig språk og kultur. Etterkommere av finske innvandrere (kvener) finnes hovedsaklig i Vadsø og Sør-Varanger.Den samiske befolkningen står sterkt i indre finnmark samt en del småsteder langs kysten. Her oppe har man også familiære bånd til Russland, kanskje mest i Kiberg i Vardø kommune som har preget stedets historie gjennom århundrer og Sør-Varangers grensehistorie både mot Russland og Finland. 

Varanger var i høy grad preget av fiskerinæringen før i tiden. Båtsfjord var Norges største fiskevær. Vardø og Berlevåg var avhengige av fiskeindustrien som livsnerve. I Sør-Varanger derimot hadde Pasviks skogsdrift stor betydning også for kysten fra Kirkenes til Grense Jakobselv, og ikke minst A/S Sydvaranger i Bjørnevatn, som drev Europas største jerngruve med pelletsverk og utskipningshavn i Kirkenes. I dag derimot har man valgt å satse mer på turisme, naturopplevelser og olje i hele Finnmark.

Det religiøse landskapet i prostiet er også ganske variert. Fra kystens skapelseskristne og havnære folkekirkereligiøsitet til russiskortodokse skolter i Sør-Varanger og de læstadianske forsamlingene som har satt og fortsatt setter sitt preg spesielt på kirkelandskapet i Vadsø sogn og på Bugøynes i Sør-Varanger; men alle har vi det til felles at vi elsker å bo her oppe hvor himmelen er høy nok til å romme oss alle.


Adresser:
Amtmannsgata 1b
9800 Vadsø
Telefon: 78 94 29 80

   
  KALENDER
  24 Juli
  12:00 Institusjonsandakt, Vadsø helsesenter stillerom
  28 Juli
  18:00 Gudstjeneste, Vadsø kirke
  31 Juli
  12:00 Institusjonsandakt, Vadsø helsesenter stillerom
  04 August
  11:00 Gudstjeneste, Vestre jakobselv kirke
  14:00 Gudstjeneste, Vadsø kirke
  11 August
  12:00 Gudstjeneste, Skallelv kapell

  Linker
  Dagens bibelord
  Kontaktinfo

  Amtmannsgata 1b 
  9800 Vadsø 
  Tlf: 78 94 29 80

  e-post: menighetskontoret@vadso.kommune.no

  Kontortid:

  Tirsdag : 10:00 - 14:00
  Mandag-Torsdag : 09:00 -14:00

  Fredag : Stengt


  Åpen kirke

  Vadsø kirke holdes åpen året rundt:

  Mandag til Fredag: 09:00-19:00

  Andre kirker kan åpnes etter avtale.

  Kirkesøk
  For Ansatte

  Brukernavn:

  Passord:


  Copyright © 2015 Vadsø Sokn. Powered by KWeb fra kirkedata.no