Bygg i Vadsø Sokn

Varanger prosti er Norges østligste. Prostiet består av fem prestegjeld: Berlevåg, Båtsfjord, Vardø, Vadsø og Sør-Varanger. Naturen i prostiet er sterkt variert fra Pasviks stille dype furuskoger til Berlevåg og Vardø som nærmest ligger ute i Barentshavets stormer.

Prostiet er i høy grad preget av møtet mellom folk av forskjellige nasjonaliteter og med forskjellig språk og kultur. Etterkommere av finske innvandrere (kvener) finnes hovedsaklig i Vadsø og Sør-Varanger.Den samiske befolkningen står sterkt i indre finnmark samt en del småsteder langs kysten. Her oppe har man også familiære bånd til Russland, kanskje mest i Kiberg i Vardø kommune som har preget stedets historie gjennom århundrer og Sør-Varangers grensehistorie både mot Russland og Finland.

Varanger var i høy grad preget av fiskerinæringen før i tiden. Båtsfjord var Norges største fiskevær. Vardø og Berlevåg var avhengige av fiskeindustrien som livsnerve. I Sør-Varanger derimot hadde Pasviks skogsdrift stor betydning også for kysten fra Kirkenes til Grense Jakobselv, og ikke minst A/S Sydvaranger i Bjørnevatn, som drev Europas største jerngruve med pelletsverk og utskipningshavn i Kirkenes. I dag derimot har man valgt å satse mer på turisme, naturopplevelser og olje i hele Finnmark.

Det religiøse landskapet i prostiet er også ganske variert. Fra kystens skapelseskristne og havnære folkekirkereligiøsitet til russiskortodokse skolter i Sør-Varanger og de læstadianske forsamlingene som har satt og fortsatt setter sitt preg spesielt på kirkelandskapet i Vadsø sogn og på Bugøynes i Sør-Varanger; men alle har vi det til felles at vi elsker å bo her oppe hvor himmelen er høy nok til å romme oss alle.

Adresser:
Amtmannsgata 1b

27 August
    11:00 Gudstjeneste, Vestre Jakobselv Kirke
    03 September
    19:00 Ungdomsgudstjeneste, Vadsø Kirke
    10 September
    17 September
    24 September
    01 Oktober

Amtmannsgata. 1b

Vadsø kirke holdes åpen året rundt: mandag
    Andre kirker etter avtale.